A tésztához:
A töltelékhez (15-20 darabhoz):
Előkészítés: 2-3 óra
Sütési idő: 1-2 óra Mennyiség: kb. 30-40 darab
Először készítsd el a tölteléket. Verd fel a cukrozott tejszínt, add hozzá a zselatint, a porcukrot és a vaníliapasztát. Hűtsd 1 órát. Keverd össze a cukrot és a fahéjat. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Melegítsd a tejet langyosra, felezd el. Az egyik feléhez add a cukrot és az élesztőt, hagyd állni 10 percig. Szitáld a lisztet, add hozzá a sót, tojássárgáját, citromhéjat, rumot, olajat és a maradék cukros tejet. Gyúrd a tésztát 15-20 percig, hagyd 1 órát kelni.
Oszd a tésztát két részre, nyújtsd 2 cm vastagra. Szúrj ki köröket, hagyd állni meleg helyen egy órát. Melegítsd az olajat 160 fokra, süsd a fánkokat 2 percig mindkét oldalon. Forgasd a forró fánkokat fahéjas cukorban, hagyd kihűlni.
A kihűlt darabokat félbevághatod, az alsó részüket kend meg almaszósszal, tejszínes krémmel, majd tedd rá a fánk felső részét és kend meg karamellával. Ízlés szerint díszítsd.