Bonne Maman

Valami nagyon különlegeset keres?

Receptek

Alma-fahéj-karamell fánk

Alma-fahéj-karamell fánk

Összetevők

A tésztához:

  • 1 kg liszt (kelt tésztához)
  • 1 élesztő
  • 120 g cukor
  • 1,2 dl napraforgóolaj
  • 570 ml tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 teáskanál só
  • 50 ml rum
  • 8 tojássárgája
  • 250 g kristálycukor
  • 1-2 evőkanál fahéj

A töltelékhez (15-20 darabhoz):

  • 200-250 ml almaszósz
  • 600 ml cukrozott tejszín
  • 2 teáskanál vanília
  • 2 teáskanál porcukor
  • Opcionális: 1 csomag zselatin fix
  • Bonne Maman karamellkrém

Előkészítés

Előkészítés: 2-3 óra

Sütési idő: 1-2 óra Mennyiség: kb. 30-40 darab

Először készítsd el a tölteléket. Verd fel a cukrozott tejszínt, add hozzá a zselatint, a porcukrot és a vaníliapasztát. Hűtsd 1 órát. Keverd össze a cukrot és a fahéjat. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Melegítsd a tejet langyosra, felezd el. Az egyik feléhez add a cukrot és az élesztőt, hagyd állni 10 percig. Szitáld a lisztet, add hozzá a sót, tojássárgáját, citromhéjat, rumot, olajat és a maradék cukros tejet. Gyúrd a tésztát 15-20 percig, hagyd 1 órát kelni.

Oszd a tésztát két részre, nyújtsd 2 cm vastagra. Szúrj ki köröket, hagyd állni meleg helyen egy órát. Melegítsd az olajat 160 fokra, süsd a fánkokat 2 percig mindkét oldalon. Forgasd a forró fánkokat fahéjas cukorban, hagyd kihűlni.

A kihűlt darabokat félbevághatod, az alsó részüket kend meg almaszósszal, tejszínes krémmel, majd tedd rá a fánk felső részét és kend meg karamellával. Ízlés szerint díszítsd.