Piskótához:
Krémhez:
Elkészítési idő: 45 perc
Főzési idő: 10 perc + 5-6 óra hűtés
Mennyiség: 20-22 cm átmérőjű torta, vagy 24 cm-es alacsonyabb változat
Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat a cukrokkal és a sóval 5-10 percig habosra verjük, amíg a térfogata megduplázódik. Ezután hozzáadjuk az átszitált lisztet. A masszát egy jól kivajazott 22 cm-es (vagy 20 cm-es a magasabb, illetve 24 cm-es az alacsonyabb tortához) tortaformába öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A megsült piskótát egy tortakarikába helyezzük, ahol összeállítjuk a tortát. Átitatjuk tejjel, majd hagyjuk kihűlni, és megkenjük áfonyalekvárral.
Az áfonyát turmixoljuk, majd a cukorral együtt 3-4 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a lekvárt és a citromlevet. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és 50 ml tejszínnel egy kis lábasban alacsony hőfokon felolvasztjuk. Hagyjuk hűlni, amíg a krémbe keverjük. A csokoládékrémet szintén enyhén felmelegítjük, hogy folyósabb legyen.
A habtejszínt lágy habbá verjük – akkor jó, ha a habverő felemelésekor a csúcsok visszahajlanak. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott zselatint. Három evőkanálnyit kiveszünk belőle, és egy teáskanál porcukorral összekeverjük – ezt a réteget a torta tetejére használjuk.
A maradék tejszínt két részre osztjuk. Az egyik részhez hozzáadjuk az áfonyás keveréket, a másikhoz pedig a kakaót és a csokoládékrémet. Ízlés szerint mindkettőhöz adhatunk még egy kevés porcukrot.
A torta összeállításához a piskótára először a csokoládés krémet kenjük, majd az áfonyásat, végül pedig a tejszínes réteget. A tetejét áfonyával díszítjük. A tortát folpackkal letakarjuk, és legalább 5-6 órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a tortát, majd eltávolítjuk a tortakarikát. A szélét hullámos szélű spatulával vagy villával díszíthetjük.
Recept forrása: Anina Kuhinja