Bonne Maman

Valami nagyon különlegeset keres?

Receptek

Áfonyás csokoládétorta

Áfonyás csokoládétorta

Összetevők

Piskótához:

  • 2 tojás
  • 20 g vaníliás cukor
  • 20 g kristálycukor
  • 50 g liszt
  • csipet só
  • 30 evőkanál tej a piskóta áztatásához
  • 4 púpozott evőkanál Bonne Maman áfonyalekvár

Krémhez:

  • 800 ml habtejszín
  • 7 lap zselatin + 50 ml habtejszín
  • 100 g friss áfonya + 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál Bonne Maman áfonyalekvár
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4 púpozott evőkanál Bonne Maman csokoládékrém
  • 1-2 evőkanál porcukor – opcionális
  • 4-5 evőkanál citromlé
  • 4-5 marék friss áfonya a díszítéshez

Előkészítés

Elkészítési idő: 45 perc
Főzési idő: 10 perc + 5-6 óra hűtés
Mennyiség: 20-22 cm átmérőjű torta, vagy 24 cm-es alacsonyabb változat

Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat a cukrokkal és a sóval 5-10 percig habosra verjük, amíg a térfogata megduplázódik. Ezután hozzáadjuk az átszitált lisztet. A masszát egy jól kivajazott 22 cm-es (vagy 20 cm-es a magasabb, illetve 24 cm-es az alacsonyabb tortához) tortaformába öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A megsült piskótát egy tortakarikába helyezzük, ahol összeállítjuk a tortát. Átitatjuk tejjel, majd hagyjuk kihűlni, és megkenjük áfonyalekvárral.

Az áfonyát turmixoljuk, majd a cukorral együtt 3-4 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a lekvárt és a citromlevet. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és 50 ml tejszínnel egy kis lábasban alacsony hőfokon felolvasztjuk. Hagyjuk hűlni, amíg a krémbe keverjük. A csokoládékrémet szintén enyhén felmelegítjük, hogy folyósabb legyen.

A habtejszínt lágy habbá verjük – akkor jó, ha a habverő felemelésekor a csúcsok visszahajlanak. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott zselatint. Három evőkanálnyit kiveszünk belőle, és egy teáskanál porcukorral összekeverjük – ezt a réteget a torta tetejére használjuk.

A maradék tejszínt két részre osztjuk. Az egyik részhez hozzáadjuk az áfonyás keveréket, a másikhoz pedig a kakaót és a csokoládékrémet. Ízlés szerint mindkettőhöz adhatunk még egy kevés porcukrot.

A torta összeállításához a piskótára először a csokoládés krémet kenjük, majd az áfonyásat, végül pedig a tejszínes réteget. A tetejét áfonyával díszítjük. A tortát folpackkal letakarjuk, és legalább 5-6 órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk a tortát, majd eltávolítjuk a tortakarikát. A szélét hullámos szélű spatulával vagy villával díszíthetjük.

Recept forrása: Anina Kuhinja